Ekezetek nelkul

 2010.01.21. 11:27

Mar regen irtam, jelentos reszben azert, mert a laptopom nem mukodik. Mar epp kezdtem hozzaszokni, hogy estenkent beszelgethetek veletek, es azt terveztem, hogy veszek egy kamerat, amikor mindenfele uzenetek jelentek meg a kepernyon, es barmelyik utasitast is kovettem, mindig visszakanyarodtunk az elso ablakhoz. Behoztam a gepet, hogy kedves, aranyos, udvarias es segitokesz szamitogepes kollegank megnezze. Hosszas konyorges utan kiszerelte a vinyot, valamit megnezett rajta, (????), aztan kozolte, hogy meb...om a gepet, es vigyem ezt a sz.t innen, es hogy k.va sokat fizethetek majd, ha meg akarom csinaltatni. Igy aztan a lakasban van a gep, szetszedve, mert nincs csillagcsavarhuzom, hogy osszeszereljem, es legalabb Pepusnak megirhassam, mit is uzenget a monitoron. Itt pedig nem olyan egyszeru a megfelelo meretu csillagcsavarhuzot, vagy barmit is, amire szuksege lenne az embernek, megvenni. En nagy naivan azt hittem, hogy itt is 21. szazad van, es mindent lehet kapni, mint otthon. Hat nem. Azaz ez igy nem igaz, mert ha az embernek van eleg ideje es energiaja, akkor valoszinuleg meg tud venni barmit. Jellemzo, hogy amikor emlitettem a lanyoknak, hogy nem tudok komenyt venni sehol, akkor a valasz az volt: `Huu, en lattam valahol, de melyik boltban is?` Fuszereket peldaul, nagyon nem lehet kapni.

Itt meg mindig vad minuszok vannak. Ejjel 25, 30, nappal 13, 15. Muattak reggel a teveben, hogy valamelyik varosban regi gozmozdonnyal allitjak elo a futeshez a megfelelo homersekletu vizet. Jo otlet. Nalam jo meleg van, de itt az iskolaban nevetsegesen kicsik a radiatorok, az ablakokon pedig huz be a hideg. A gyerekeket el kell ultetni az ablakoktol, nehogy megfazzon a vesejuk. Ez egy vadiuj epulet. Tipikus orosz munka. Hanyag, osszecsapott. Csak legyen meg, a minoseg nem szamit. Kb igy szervezik itt az iskolaban is a tanitast, es minden mast is. Hetfon reggel pici gyerekekkel, 4, 5 eves kislanyokkal volt oram. Fel orat acsorogtunk a -20 fokos hidegben az iskola elott, mert elfelejtettek kinyitni az ajtot. Az egyik anyukaval a 2 eves, a masikkal a 2 honapos kisbabaja is ott fagyoskodott. Most a fizetesekkel lesz botrany, mert az a holgy, aki ki szokta szamolni es adni a fizeteseket, beteg. Ma van a szerzodes szerint fizetesnap. Az amerikaiak pedig igggencsak kenyesek a penzes hataridokre.

A gyerektabor nagyon jo volt. Gyonyoru kornyezetben voltunk, bar sokat elvezkedni nem tudtam, mert egyreszt farkasordito hideg volt, masreszt napi harom csoportom volt, epp csak pihenni tudtam egy kicsit ebed kornyeken. A gyerekek igen aranyosak voltak. A legtobbjuk alaposan ki volt ehezve egy kis olelesre, simogatasra. Egyebkent vidam orakat tartottunk, minden este kozosen otleteltunk, miket is jatsszunk kovetkezo nap a megadott temaban, a kulonbozo koru es nyelvi szintu gyerekekkel. En kaptam azt a csoportot, ahol abszolut kezdo kicsik is voltak, ok 6, 7 eves kisfiuk es kislanyok voltak, a korosztaly minden gondjaval es aranyossagaval egyutt. Felteszem a hely honlapjanak a linkjet, bar meg kell mondanom, hogy ok kizarolag a szep kepeket tettek fel. Mi a gyerekekkel NEM ilyen szobakban aludtunk, NEM ilyen epuletekben voltunk. Arrol majd kuldom a kepeket. Mindez a kinti kornyezeten azonban nem valtoztatott, ami valoban ilyen gyonyoru. A konyha mellett a dietetikusnak kulon irodaja volt, de hogy mit is csinalt, azt el nem tudom kepzelni, mert egy heten at ugyanazt a menut kaptuk minden nap. Amibol valasztani lehetett: harom fele leves, teszta, fott krumpli, fasirtok (iz nelkul), olajban kisutott hal, olajban sutott parizer, vegyes salata. Ez volt kiteve minden nap. A konyhas nenik a gyerekeknek a fasirtot kezzel tettek a tanyerra. Igaz, hogy volt rajtuk nejlonkesztyu. En inkabb magam vettem. :o)) A vacsi is ugyanez volt, leves nelkul. Es minden abszolut iztelen, fuszerezes nelkuli. Az utolso este nagy, kozos musor volt. A gyerekek ket hetig keszultek ra. Enekeltek, tancoltak. Aranyosak es ugyesek voltak. Mi is szerepeltunk, barmelyikunk is megjelent a szinpadon, az osszes gyerek, aki a csoportjaban volt, kiabalni, sikoltozni kezdett. Masnap meg nagy siras rivas volt a bucsuzkodaskor. Es nagyon kerdezgettek, nyaron megyunk-e. Valoban jo kis csapat jott ossze, 7 lelkes es jo tanar. Jo volt veluk dolgozni. Meg is beszeltuk, hogy idonkent osszejovunk, vacsizunk es beszelgetunk egyet. A fonokunk, fiatal angol no, annyira meg volt velunk elegedve, hogy az elso ilyen osszejovetel nala volt, es finom lasagnat sutott nekunk. Vittem Tokajit, meg sutit, az egyik fiu fozott narancsos repalevest, egy masik fiu, aki felig magyar, hozott magyar vorosbort, az egyik lany csokikremet es fagyit, ugyhogy nem eheztunk. Clare, a fonok, vicces oklevelet keszitett mindegyikunknek koszonetkeppen a vidamsagunkert es a lelkes munkaert. Azt hiszem, a kovetkezo ilyen osszerofi nalam lesz. Meg ki kell talalnom, mit is fozzek nekik.

Most meg orult tempoban tanitok, mert helyettesitem az egyik kolleganot. Megvaltoztak a vizumkiadas szabalyai, mar csak harom honapra adnak vizumot az oroszok. utana el kell hagyni az orszagot, ujabb kervenyt beadni, es kb ket, harom het mulva meg is kapod az uj vizumodat. Igy ez a kollegano, akit helyettesitek, most Ukrajnaban varja a vizumat. Nekem meg hat csoportnyi manot kell a het minden napjan okitanom. Ami jo, de faraszto, mert eredetileg is volt vagy heti 31 oram. most se szombatom, se vasarnapom, de a gyerekek hianyozni fognak, ha vissza kell majd adnom oket.

Aki idaig elert az olvasasban, puszilom es olelem. Majd megint jelentkezem, ha lesz idom, es lesz mit irnom.

süti beállítások módosítása