2009. szeptember 6.

 2009.09.07. 07:15

Tegnap délelőtt benn voltam az iskolában, többek között Nektek irogattam és olvasgattam, amiket írtatok. Közben megismerkedtem néhány kollégával. Aranyosak. Utána megvettem a telefont, vásároltam ezt, azt, és visszajöttem a lakásba. Kicsit készülgettem az órákra, feltettem egy kis levest, krumplit főni, és sütöttem csirkét. Már igencsak hiányzott valami normális étel. Közben rendes kis nyüzsgés volt itt, mert jött a házinéni, és hozott egy fotelt, aztán markos férfiak beállítottak egy hűtővel, ami jó, mert kellett, de szerettek volna 12 ezer rubelt kapni. Hahaha…. Mondtam, szóljanak a házinéninek. Ő aztán jött, fizetett, kérte a bocsánatokat, majd egy óra múlva újból megjelent egy szerelővel, aki a lefolyón piszkált valamit.

Ma lustán keltem, aztán 9 körül elektricskára ültem és bementem Moszkvába. Kinéztem magamnak a Középkori Oroszország Múzeumot (Rubljov Múzeum), és a Tolsztoj házat. Voltam mindkét helyen, közben újabb centiket koptattam a lábamból. Nagy élmény volt mindkét múzeum. Küldöm a képeket, azok többet mondanak, mint a szavak. Kár, hogy néhány kép után rámszótak, hogy külön jegyet kellett volna vennem a fényképezéshez, így nem tudtam azokat a képeket lefényképezni, amiket a múzeumban láttam. Csodálatos templomi képek. És innen onnan előkerült darabkák olyan 13, 14. századi kolostorokból, amiket a szocialista forradalom után romboltak le. Szomorú. Még annak a fényében is, hogy úton útfélen templomokra, kolostorokra bukkan az ember. A franciák is ugyanezt csinálták számos gyönyörű kastélyukkal és a bennük felhamozott értékekkel vagy másfélszáz évvel korábban. Nekem mindig fáj, amikor ilyen pazarlást látok. De ez van. Az is gyönyörű és gazdag, ami megmaradt. Elképzelem, ahogy a középkori, írástudatlan ember, mint könyvet olvasta ezeket a képeket. Sok olyan van, ahol középen nagyban egy szent, Szűz Mária, Jézus van, körben piciben, pedig képek az életükből. Mesés. Megpróbálok valami könyvet vagy ismertetőt venni róla, mert jó lenne, ha nektek is meg tudnám mutatni.

Tolsztoj háza egy igazi nyüzsgő, szerető család háza; gyerekszobákkal, nappalikkal, hálókkal és étkezőkkel, zene- és dolgozószobákkal, spájzzal és cselédszobákkal. (azok berendezése semmivel sem puritánabb a háziakénál). A ház hátsó, 18. századi részében van Tolsztoj dolgozószobája, itt írta a Feltámadást, a Kreutzer szonátát és sok más művet. Jó, hogy láthattam.

6 körül értem vissza. Kulkát hallgatom. Ettem levest – hiányoznak a magyar zöldségek és fűszerek - , most majd lezuhanyozom, kicsit tévézek és alszom. Holnap majd felteszem ezt is a netre.

Órarendemben annyi a változás, hogy kedden reggel van egy 11 éves kis Vlagyimirom. Állítólag félénk, és nem igen tud semmit, és ha lehet, meg sem szólal. Hát, meglátjuk…. Majd kinyitogatom. :o))))

süti beállítások módosítása