Szeptember 1

 2009.09.01. 09:48

 

Sziasztok!

Inkább innen írok, marmint a laptoprol a lakasbol, mert benn nincsenek magyar betűk. 11-re kell bemennem valami bejelentkezés miatt. Nem elég, hogy van vízumom, a repülőn ki kellett tölteni egy migrációs nyomtatványt, aminek az egyik részét az útlevélellenőrzésnél elvették. Most majd azzal kell regisztráltatni magam. Illetve, ezt a suli elintézi.

Nézem a TV-t, olyan ellentmondásos az egész. A reklámok ugyanazok, mint nálunk; drága arckrémek, műszaki cikkek, gyógyszerek, ugyanakkor a hírekben fogatlan, fejkendős nénik és piszkos ruhás, sovány férfiak veszekednek mindenféle piszkos földdarabkáért, vagy bármiért. Ugyanezt látni az utcákon is. A reklámok a 21. századot hirdetik, az emberek és az életvitelük, jó, ha a 20, század közepét. Évszázadokon keresztül képesek voltak oyan gyönyörűségeket létrehozni mint a Kreml, a paloták, templomok, a Bolsoj Tyeatr már a kétszáz nemtudomhányadik évadot nyitja, ugyanakkor arra nincs igényük, hogy a környezetük tiszta legyen. Az utcákat takarítják, ott nincs piszok, mégis az igénytelenség látszik. Tegnap láttam egy lányt, nagyon csinos volt, elegáns fekete kiskosztümben, csipkeblúzban, majd az egész látványt agyoncsapta a letaposott sarkú, barna műbőrszandálja, és ahogy abban csámpázott. Valahogy ilyen az egész város is. Bár lehet, hogy nem kellene ilyen hamar konklúziókat levonnom. Mégis ez az érzésem. Az ablakból tizenakárhány emeletes házakat látok, és a balkonokon, ablakokban sehol nincs virág. Ahogy sétálok, szinte csak olyan teraszokat látok, amiket raktárnak használnak. Viszont sok a fa, nagy parkok és szép játszóterek vannak mindenfele. A kukáknak és szemeteskonténereknek viszont nincs teteje, a szemét kifolyik belőlük, ott hömbölög az utcán.

Tegnap bekeveredtem egy földalatti, hatalmas bevásárlóközpontba. Csupa menő márka, valóban magas árak, de dugig volt vásárlókkal. Van egy csomó ruha, cipő, ami ugyanaz, mint amiket nálunk is kapni. De sok olyan is van, amiben van valami oroszos. Ha jöttök, majd elmegyünk, biztosan találtok olyasmit, ami tetszik. Olyan volt, mint bármilyen pláza vagy bevásárlóközpont nálunk, vagy tőlünk nyugatra.

Itt is elkezdődött az iskola. A TV-ben kislányokat mutattak hatalmas fehér masnikompozíciókkal a hajukban (akkorák, mint a fejük), amúgy ugyanolyan a hangulat, mint nálunk. Tegnap még sokan rohangáltak új iskolatáskákkal, füzet- és könyvcsomagokkal.

Most épp a sertésinfluenza a téma a TV-ben. Pandémiák története, halottak száma, a betegség jelei, oltás, stb.

Írjatok, légyszives, mindenről, ami veletek történik. Itt már 9 óra van, de nálatok még csak 7. Gondolom, most kászálódtok ki az ágyból.

Mi történt az AirBerlinnel? Tönkrement? Jó, hogy csak idefele vettem meg a jegyet, mert lehet, hogy elúszott volna a visszaút ára.

Akik előttem itt laktak, nemcsak koszosak voltak, hanem mániákusok is. Az egyiknél iszonyú mennyiségű összegyűjtött nejlonzacskót és táskát találtam, a másiknál az egyik szekrényben szépen sorbaállított Wcpapír gurigákat. Viszont hagyományoztak rám orosz nyelvű krimiket, ezeket átviszem az új helyre.

Nagyon sokat gondolok rátok. Hogy épp mit csinálhattok, mennyire tetszene nektek is ez vagy az az épület, mit szólnátok ehhez a nagy tömeghez, szagokhoz, viselkedésmódhoz, stb. Jó lesz, ha ki tudtok jönni. Annyi itt a szép hely, hogy pár nap alatt meg sem lehet nézni.

Jucu, koszi. Ha van idod irj emilt is, jo?

 

süti beállítások módosítása